De prijs van zonnepanelen op de groothandelsmarkt is fors gedaald als gevolg van een overschot. Installateurs kunnen panelen goedkoper inkopen, maar het is de vraag of de lagere kosten voor panelen doorsijpelen naar de prijs voor consumenten.

Gemiddeld betalen consumenten 7.500 euro voor de aanschaf van 10 zonnepanelen, inclusief omvormer en kosten voor de installatie, volgens Milieu Centraal. Deze schatting is gebaseerd op een prijsinventarisatie uit december 2022.

De prijs van zonnepanelen liep in 2022 op door verschillende oorzaken. De economie was herstellende van de coronapandemie en in februari viel Rusland Oekraïne binnen, waarna de energieprijzen fors stegen.

Grondstoffen en transport werden duurder. En door de inflatie werden de lonen opgeschroefd waardoor installateurs te maken kregen met hogere arbeidskosten. Ondertussen steeg de vraag naar zonnepanelen, door consumenten die daarmee een hoge energierekening wilden vermijden.

Hoge voorraden, dalende prijzen zonnepanelen

Inmiddels lijkt er een correctie plaats te vinden. De inkoopkosten zijn gedaald naar het niveau van vóór de Russische inval in Oekraïne, meldde De Telegraaf vorige maand. Opslagplaatsen, ook in Nederland, stromen vol met nieuwe voorraad, mede doordat Chinese fabrieken weer volop produceren na de coronapandemie.

In China, dat de markt voor zonnepanelen domineert, daalde inkoopprijs voor standaardmodellen naar het laagste niveau in jaren. Voor Europa geldt dat de prijzen voor zonnepanelen de afgelopen weken het laagste punt in drie jaar bereikten, volgens een analist die De Telegraaf sprak.

Ook de prijs van polykristallijn silicium, een belangrijke grondstof voor de productie van zonnecellen, is gedaald naar 10 dollar per kilo. In 2021 en 2022 steeg de prijs nog tot boven de 30 dollar per kilo, Onder meer door een tekort als gevolg van stroomtekorten in China.

Met de wereldwijde hoge voorraden kunnen installateurs zonnepanelen goedkoper inkopen, maar hebben consumenten daar baat bij?

Business Insider probeerde te achterhalen of dat een prijsdaling van zonnepanelen inderdaad aanstaande is. Tijdens een rondgang langs verschillende installateurs vingen we echter bot.

Drukte bij installateurs: 'Die zit op het dak'

Bij de vraag of we iemand konden spreken die meer weet over de tarieven kregen we antwoorden als: "Die staat op het dak", of iets van gelijke strekking. Er is duidelijk geen behoefte bij installateurs om te communiceren over dalende prijzen bij de inkoop van zonnepanelen.

Installateurs hebben het nog steeds stervensdruk, ondanks dat interesse in zonnepanelen is afgenomen vanwege de lagere energieprijs en de omzetgroei van installateurs inmiddels over de piek heen is, zoals halverwege juni uit een rapport van ING Research bleek. Daaruit kwam ook naar voren dat installateurs minder positief zijn over hun orderboek omdat minder nieuwbouwwoningen worden gebouwd en de vraag van daaruit terugloopt.

Grote energieleveranciers die eveneens zonnepanelen installeren konden ons evenmin iets vertellen over de ontwikkeling van de consumentenprijs op korte termijn. Vattenfall, dat samenwerkt met installateur Feenstra op dit gebied, gaf aan hier geen uitspraken over te kunnen doen vanwege een "turbulente markt".

Essent hield het op de algemene uitspraak dat de prijzen van zonnepanelen wel dalen, maar we ook met andere kosten rekening moeten houden bij de installatie. "Loonkosten blijven bijvoorbeeld stijgen en bij andere onderdelen van de installatie zien we niet direct een prijsdaling", zei een woordvoerder.

"Uiteraard volgen wij deze ontwikkeling op de voet en kan het op termijn wel betekenen dat de prijzen voor de consument naar beneden gaan."

Prijsstijging zonnepanelen vanaf 2021, na jarenlange daling

Milieu Centraal wijst erop dat de prijs van zonnepanelen sinds 2014 elk jaar iets daalde, om vanaf 2021 fors te stijgen, zoals de onderstaande tabel van de voorlichtingsorganisatie laat zien. Hierbij is de ontwikkeling van de gemiddelde prijs per wattpiek genomen exclusief btw en inclusief installatie en omvormer. Bij een prijs van 1,83 euro per wattpiek ben je voor 4.000 wattpiek (10 panelen) dan 7.320 euro kwijt.

Bron: Milieu Centraal
Bron: Milieu Centraal

"We verwachten dat die stijging afneemt, maar of het tarief terugkomt op het oude niveau is lastig te zeggen", zegt woordvoerder Mariken Stolk van Milieu Centraal. Ook zij noemt de kosten voor arbeid die flink zijn gestegen en niet zullen dalen, waardoor de installatiekosten hoog blijven.

Afgelopen jaar was de verwachting dat de gemiddelde kostprijs van een montage-uur in de installatiebranche zou stijgen naar 75,40 in 2023. Zonnepanelen-express.nl, dat de tarieven van installateurs in de regio bijhoudt, komt op een uurtarief van 30 tot 40 euro voor zzp'ers en 40 tot 55 euro voor mkb'ers.

Eind dit jaar weet Milieu Centraal meer over de ontwikkeling van de kosten van zonnepanelen, als de voorlichtingsorganisatie zijn jaarlijkse prijsinventarisatie uitvoert.

Collectieve inkoopactie met korting geeft indicatie van prijsontwikkeling

Ondertussen kan de Collectieve Inkoopactie Zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis (VEH) wellicht een indicatie geven van de huidige prijsontwikkeling. Leden- en niet-leden kunnen zich inschrijven voor een collectieve onderhandeling door VEH met leveranciers van zonnepanelen.

Het idee is dat je daarmee een pakket, inclusief zonnepanelen, installatie, monitoring en garantie tegen een lager tarief kan aanschaffen dan gemiddeld in de markt. VEH houdt hierbij de gemiddelde tarieven van Milieu Centraal aan.

Met de laatste inkoopactie komt de prijs voor zonnepanelen volgens VEH gemiddeld 26 procent lager uit dan Milieu Centraal hanteert voor 6 tot 10 panelen. Bij de actieronde van 2 mei t/m 30 juni kostte een set van 10 panelen via de Vereniging Eigen Huis 5.078 euro (mono 400 Wp) en 5.205 euro (mono 410 Wp).

Dat is fors lager dan de gemiddelde prijs van 7.500 euro voor 10 panelen die Milieu Centraal hanteert op basis van het onderzoek in december 2022.

In juni 2022 bedong de club voor huiseigenaren nog een prijs van 5.205 euro voor een set van 10 panelen met 410 wattpiek vermogen per paneel en in november 2022 een tarief van 5.914 euro, laat een woordvoerder van VEH aan Business Insider weten.

Lees ook: Rechtsbijstand heeft het druk: sterke stijging conflicten op de werkvloer en geschillen over zonnepanelen